Vortexrör skapar kyla av tryckluft.

Ett vortexrör är en anordning som helt utan rörliga delar skapar en mycket kall luftstråle med hjälp av tryckluft. Den iskalla luften kan användas till kylning av industriella processer eller apparatskåp, kylning vid bearbetning och temperatursänkning av industriella kameror.

Vortexrör i olika utföranden

Vortexrör finns i tre olika fysiska storlekar och vardera storlek har olika kyleffekt. Gemesamt för dem alla är att de är uppbyggda kring en mycket effektiv typ av vortexgenerator. Ett vortexrör fungerar genom att ett munstycke sätter luften i rotation som då delas upp i två luftströmmar en är varm och en är kall. Den varma delen leds bort bakåt och i framkant kommer en mycket kall luftström ut. Man kan med olika typer av generatorer skapa extremt kall luft men våra kylare har som standard en vortexgenerator som sänker den ingående luftens temperatur med ca 28° C. Vi har möjlighet att sänka temperaturen ner till minus 46° C men dessa temperaturer är svåra att hantera pga frostbildning samt att ju mer man sänker temperaturen desto mindre luft i liter räknat kommer ut men det kan vara användbart i vissa labbmiljöer. Våra Vortexrör är tillverkade i rostfritt stål har små inbyggnadsmått och har inga rörliga delar vilket ger en mycket driftsäker produkt. Det är även dessa egenskaper som gör dem så lämpliga i svåra miljöer, det enda som behöver tillsättas är tryckluft så får man en kall luftstråle.


Vortexrör

Vortexrör Standard

Detta är grunden i alla de produkter som använder vortextekniken. De finns i tre fysiska storlekar Mini, Midi och Maxi. Denna artikel passar för inbyggnad i maskiner eller för att kyla industriella kameror.


Vortexrör för Verktygskylning

Vortexkylare med ljuddämpare, flexibel slang och magnetfot. Lämplig att kyla vid torr bearbetning tex borrning, fräsning och svarvning. Även bra lösning för kylning av sågklingor i produktionsmiljö. 

Vortexrör verktygskylare

Vortexrör för apparatskåp

Vortexrör för Apparatskåp.

Sänker temperaturen i elskåp vid temperatur spikar, även en bra lösning vid kylning av elskåp i smutsiga miljöer där fläktar inte är lämpliga. Finns i utförande NEMA Type 12, 3R och 4-4X


Vortexrör med dimkylare

Denna kylare har ett vortexrör kopplat med en dimkylare. Resultatet är en produkt som blåser ut kyld luft/vätskeblandning. Bra lösning när man bearbetar med minimalsmörjning.

Vortexrör med dimkylare

HÄR KOMMER NÅGRA EXEMPEL PÅ APPLIKATIONER MED VORTEXRÖR

  • Kylning av apparatskåp i direkt solljus; Ett apparatskåp i produktionsmiljö blev regelbundet överhettat med produktionsstörningar som resultat. Lösningen blev att montera ett vortexrör/apparatskåpskylare som startas vid riskabelt hög temperatur på framförallt sommarhalvåret.
  • Kylning vid borrning; En komponent tillverkad till flygindustrin som inte fick bli kontaminerad med kylvätska kunde bearbetas mer effektivt med hjälp av ett vortexrör/verktygskylare.
  • Snabb nedkylning av gjuten komponent;  En mindre gjuten metallkomponent behövde kylas till rumstemperatur inför en automatiserad mätprocess. Men ett litet vortexrör kunde kyltiden minskas och produktionstakten ökas.
  • Elskåp i dammig miljö; Ett elskåp i varm och dammig miljö fick en apparatskåpskylare monterad. Vortexröret gjorde att elskåpet fick ett litet övertryck vilket var önskvärt för att hålla ute damm och samtidigt få en lägre temperatur i skåpet. 

Välkommen in till vår ehandel.

Produkter och lösningar för att blåsa, kyla, transportera och ventilera med tryckluft.

Vortexrör XL

Har du läst hela vägen hit så är du lika intresserad av denna teknik som vi är. Lite mer fakta om Vortexrör även kallat Ranque-Hilsch vortex tube efter uppfinnaren Georges J. Ranque som på 30 talet upptäckte detta fenomen av misstag. Tekniken utvecklades därefter av Rudolf Hilsch (därav Ranque-Hilsch vortex) Som kuriosa kan nämnas att den största vortexkylaren vi gjort var 1,2 meter och vägde flera hundra kilo. Kunden fanns inom olje/gas industrin och ville inte tala om vad de skulle göra med dem men den luftmängd som behövs för att driva en sådan är rent av obegripligt stor. Men efterssom att vortexprincipen även fungerar med gas kan man tänka att de hade en stor mängd trycksatt gas att driva vortexröret.

Ta gärna kontakt

Produktionsoptimering.se är en sida helt dedikerad till produkter och lösningar för att  blåsa, kyla transportera och ventilera med hjälp av tryckluft. Företaget bakom denna ehandelsida heter Tubeck ProduktionsOptimering AB (Tubeck.se) och drivs av Daniel Edlander. Daniel har i snart 20 år jobbat med luftknivar och andra industriella special produkter via familjeföretaget QH-system AB. Under 2018 Släppte QH-system agenturen för NexFlow för att koncentrera sig på framförallt det egna varumärket SPILLVAC (egen tillverkning av tryckluftsdriva industrisugar). Detta blev starten för ProduktionsOptimering.se.

Tubeck ProduktionsOptimering AB
Stillestorps Industriväg 12
44361 STENKULLEN
031-299630

[email protected]